De branchevereniging voor trainen & opleiden

Nederland leert door!
Voorbeelden van opleidingstrajecten

Op deze pagina treft u mooie en inspirerende voorbeelden aan van leren ten tijde van Corona. Mooie voorbeelden van mogelijkheden tijdens deze Coronacrisis. Uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM en de afgekondigde maatregelen van het Kabinet.

Deel uw mooie voorbeelden met ons! Bent u lid van de NRTO en wilt u ook uw voorbeeld delen? U kunt de voorbeelden mailen naar corona@nrto.nl

Duurzaam investeren in statushouder
Van NRTO-lid TopTaal ontvingen wij dit mooie voorbeeld.
Stedin heeft te maken met een dreigend tekort aan technici door de energietransitie en vergrijzing onder monteurs. Het vergt enige creativiteit om dit op te lossen. Door het dreigende tekort in combinatie met het inclusiviteitsbeleid zagen ze mogelijkheden voor statushouders om een opleidingstraject in te gaan. Voor meer informatie over dit inspirerende voorbeeld, klik hier.

Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding Online
Van de Human Talent Group heeft de NRTO dit mooie en inspirerende voorbeeld ontvangen. Zij hebben een Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding Online (ODO) ontwikkeld. Een 8 weken durend thematisch dagbestedingsprogramma waarin zij deelnemers een mix van creatieve-, sportieve-, spel- en leeractiviteiten aanbieden, in een tijd waarin we allemaal binnen zitten. Het helpt om de dag leuk, nuttig en leerzaam te besteden. Doet u al mee? Voor meer informatie klik hier.

Hoe pas je online social learning toe?
NRTO-lid A New Spring organiseert een gratis online cursus (een MiniMOOC) om je te leren hoe je online social learning toepast. Vier groepen met meer dan 100 deelnemers per stuk zijn al ingeschreven! Online social learning zorgt voor meer engagement dan een webinar, bedient grotere groepen dan een virtual classroom en niet iedereen hoeft op dezelfde plek en tijd aanwezig te zijn zoals bij een videogesprek. Het kan dus wél om klassikaal leren online te brengen zonder kinder- of diergeluiden op de achtergrond, haperende wifi-verbindingen of deelnemers die ondertussen hun mail bijwerken. Meer details en hoe je je kunt inschrijven vind je hier.
Deze (Engelstalige) MiniMOOC start vanaf dinsdag 28 april en duurt twee weken. Je leert samen met een grote groep learning professionals de praktijk en theorie achter online social learning. Doe ook mee!
PS: zoek je meer over online leren toepassen? Bekijk de recordings van onze webinars over onderwerpen als webinar-tools en learning journeys maken.

Inspiratie over hoe sales juist in deze tijd het verschil kan maken
Via de nieuwspagina van NRTO-Lid Door Training & Coaching wordt meerdere keren per week inspiratie geboden hoe sales juist in deze tijd het verschil kan maken. Daarnaast organiseren zij ook Lunch & Learns op het gebied van Sales, Leiderschap en retail. Deze kunt u kosteloos volgen.

Leren en werken tijdens de Coronacrisis, hoe doe je dat?
Wijnand Langen werkzaam bij NRTO-lid TinQwise deelt zijn ervaringen, ideeën en observaties in de blogserie ‘Leren in Lockdown’. Een echte leestip! Deze blog gaat in op de vragen:
Hoe verwelkom je nieuwe medewerkers als ze niet aanwezig mogen zijn?
Wat leer je over de nieuwe collectie als die niet in de winkel zal hangen?
Welke praktische tips maken van een schoolklas een online schoolklas?
Dagelijks werken zij samen aan de oplossingen. Samen wordt het beter, zeker nu. Daarom deelt TinQwise de komende weken hun ervaringen, observaties en ideeën over leren en werken in én na lockdown.
Klik hier voor de Blog van TinQwise

Lees ook de andere blogs:
Creatief presenteren en samenwerken
Reboarding het nieuwe jeukwoord
Compliance & corona. Niet makkelijkInteractieve video over Klinisch Redeneren met COVID-19 patiënten
Een mooie actie van Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE). In één dag een interactieve video over Klinisch Redeneren met COVID-19 patiënten. Bedoeld voor de verpleegkundigen van CZE, maar CZE stelt deze kosteloos ter beschikking voor iedereen die er gebruik van wil maken. Wat een teamwork om dit in één dag voor elkaar te krijgen! Powered by CZE (Paul van de Vorst e.a.), hihaho en Sommedia.Nederlandse taalles vanuit Aerdenhoutse villa een hit op social media
De inburgeringsexamens zijn voorlopig ook uitgesteld, maar dat betekent niet dat de lessen stilliggen. Taaldocenten Ad Appel en Kirsten Verpaalen geven nu gratis Nederlandse taalles via Facebook en Youtube. En dat is een groot succes.

De lessen zijn van 10.00-11.00 uur te volgen via de Facebookgroep Inburgeringsexamen. Daar blijven ze staan. Daarnaast worden de lessen in een afspeellijst gezet op het YouTube kanaal Ad Appel.

Bron: nieuwsbericht NH Nieuws. U kunt hier het volledige nieuwsbericht lezen.

Tijdens de coronacrisis is extra zorgpersoneel hard nodig
Spoedtrainingen van bestaande zorgmedewerkers, zorgstudenten, herintreders en zij-instromers helpen om aan extra zorgvragen te voldoen. Het Zorgcollege – mbo-opleider in de zorg en lid van de NRTO– verzorgt altijd al verkorte opleidingen en werkt daarvoor samen met zorginstellingen, uitzendorganisaties, detacheringsbureaus, gemeenten en UWV. “Maar de vraag is nu extra groot,” merkt directeur Patrick Cillessen.
Lees verder.

Online social learning
We leren momenteel veel over online leren, vooral als het gaat om webinars en virtual classrooms. Er zijn alternatieven, zoals online social learning. Doe dit op de juiste manier en samen online leren is een krachtige manier om iets onder de knie te krijgen. Schrijf je in voor deze gratis (Engelse) MiniMOOC en leer alles over ‘online social learning’. Lees verder.


E-portfolio helpt bij arbeidsmobiliteit tijdens de corona
Een grote uitdaging op de arbeidsmarkt is het versneld begeleiden van werkenden van acute overschotsectoren door de coronacrisis naar sectoren waar juist acute tekorten zijn ontstaan. Een e-portfolio met werkervaringen, opleidingen én zichtbaar gemaakte competenties kan daarbij waardevol zijn. Werkenden zien daardoor direct hun mogelijkheden en het voorkomt desinvesteringen van werkgevers door ‘paniekvoetbal’, zegt arbeidsmobiliteitsspecialist Raymond Steenkamp van NRTO-lid Libereaux.
Hoe blijf je Nederlandse les aan nieuwkomers geven als fysieke bijeenkomsten door de coronacrisis niet meer mogelijk zijn?
Marlies Janssen en haar collega’s van NRTO-lid Totaal Onderwijs wisten in no time onderwijs op afstand te organiseren.
Lees verder