De branchevereniging voor trainen & opleiden

Oplossen arbeidsmarktvraagstukken en tekorten

Bij het oplossen van arbeidsmarkt vraagstukken en tekorten zijn private opleiders onmisbaar. Zij zijn van oudsher gespecialiseerd in branches en beroepsgroepen, bijvoorbeeld de financiële sector, de zorg, de (proces)techniek, de ICT, sales, secretarieel en accountancy. Zij werken met docenten/trainers met praktijkervaring. Daarom kunnen private opleiders snel en gericht inspelen op arbeidsmarktvraagstukken. Ze zijn in staat om samen met het bedrijfsleven de beoogde leerresultaten vast te stellen en hiertoe doelgericht op te leiden.

Skills rapport OECD
De OECD noemt in haar Skills Strategy Diagnostic report: Netherlands drie prioriteiten voor Nederland:
1. Stimuleer de ontwikkeling en betere benutting van vaardigheden en talenten van iedereen.
2. Stimuleer het ontwikkelen en beter benutten van vaardigheden en talenten op de werkplek.
3. Bevorder een sterke leercultuur in Nederland.
De NRTO heeft in verschillende sessies meegedacht over de skills agenda voor Nederland. Meer informatie kunt u hier vinden.

Scholing voor ‘verloren generatie’ 138.000 jongvolwassenen MBO Raad en NRTO lanceren perspectiefjaar
Volgens de laatste cijfers trekt de werkgelegenheid in ons land weer aan. Een groep van ongeveer 138.000 jongvolwassenen van 23 tot 27 jaar dreigt echter buiten de boot te vallen. ‘Als we niets doen, is deze groep de volgende verloren generatie die tot hun pensioen veroordeeld is tot de bijstand,’ zeggen Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, en Hans Hillen voorzitter van de NRTO. De twee brancheorganisaties slaan daarom de handen ineen en lanceren vandaag, op de slotdag van de WerkWeek, het perspectiefjaar. ‘Zo’n jaar met training, begeleiding en coaching moet deze jongvolwassenen aan het werk helpen. Daarvoor hebben we iedereen nodig: wethouders, de landelijke overheid, werkgevers en het kabinet.’ Meer weten?

Effectief benodigde vaardigheden bijbrengen
De maatwerkgerichte aanpak van private opleiders kan heel waardevol zijn voor bedrijven, zo illustreert het rapport ‘Skills shortages and gaps in European enterprises’ van het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop). Vier op de tien werkgevers kan namelijk geen personeel vinden dat de benodigde vaardigheden heeft. Cedefop roept werkgevers op om een leerklimaat te creëren en daarbij samen te werken met onderwijsinstellingen. Private opleiders kunnen dicht bij de werkvloer opleiden en werknemers op effectieve wijze de benodigde vaardigheden bijbrengen.