De branchevereniging voor trainen & opleiden

Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) op werkbezoek bij Hogeschool NOVI

FacebookTwitterLinkedIn

Op dinsdag 8 mei 2018 bracht Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) een werkbezoek aan NRTO-lid hogeschool NOVI. Zij bieden ICT-opleidingen aan. Het werkbezoek stond in het teken van kennismaken met het privaat hoger onderwijs, NOVI en de studenten. Tijdens het werkbezoek werd ook aandacht gevraagd voor het experiment vraagfinanciering.

Vraagfinanciering en flexibilisering groot succes
NOVI doet mee met het Experiment vraagfinanciering en de pilots flexibilisering binnen het hoger onderwijs. NOVI liet het succes hiervan zien. De studenteninstroom groeit bij NOVI met maar liefst ruim 400%. Tielen nam tijdens het werkbezoek de tijd om uitgebreid met de studenten te spreken over de opleiding. Tielen vroeg zich af wat de motivatie van de studenten is om bij NOVI een opleiding te volgen. Waarop een student zei: ‘Eerst heb ik een reguliere ICT opleiding gevolgd op MBO niveau 2, daarna heb ik nog een vervolgopleiding gevolgd in de ICT op MBO niveau. Waarna ik een tijdje heb gewerkt in de ICT binnen een organisatie. Toch merkte ik dat alleen een MBO opleiding in de ICT niet voldoende was voor wat ik wilde, vandaar dat ik via mijn werkgever bij NOVI een HBO opleiding kan volgen in de ICT.’

Veel (volwassen) studenten volgden een opleiding gefinancierd door hun werkgever. Enkele studenten financieren zelf hun opleiding door middel van een voucher vanuit het experiment vraagfinanciering aangevuld met het levenlanglerenkrediet. Tielen complimenteerde de studenten voor hun doorzettingsvermogen. Ongeacht de omstandigheden waar de studenten zich in verkeren, zoals studenten die studeren naast hun werk of op dit moment geen baan hebben. Zij laten zich bij – en/of omscholen om weer aan het werk te komen dan wel een carrièrestap te maken.

Ria van ’t Klooster (directeur NRTO) vroeg tijdens het werkbezoek extra aandacht voor het experiment vraagfinanciering. Dit experiment houdt in dat een student met een voucher korting kan krijgen op het collegegeld per module. Het experiment is bedoeld voor instellingen in de sectoren Techniek, ICT, Zorg en Welzijn. Door dit experiment en door flexibilisering in het hoger onderwijs ziet de NRTO een nog forsere groei in het aantal deeltijd studenten. De NRTO ziet daarom graag dat een uitbreiding van opleidingen en instellingen die mee kunnen doen aan het experiment vraagfinanciering mogelijk wordt gemaakt. Ook voor mbo-instellingen, zij mogen momenteel niet meedoen aan dit experiment. Tot slot, hoopt de NRTO wegens het succes van beide experimenten op verlenging hiervan. Om zo het doel te bereiken: meer deeltijd studenten!

De website van de NRTO maakt gebruik van cookies.   Meer informatie?   |   Bericht sluiten