De branchevereniging voor trainen & opleiden

Comeniusdag 2013 in het teken van Europa

FacebookTwitterLinkedIn

De jaarlijkse Comeniusdag ter viering van de geboortedag van Jan Amos Comenius (1592 – 1670) staat dit jaar in het teken van Europa. Op zaterdagmiddag 16 maart vindt in de Grote Kerk van Naarden een gevarieerd programma plaats. Professor Chrstiane Berkvens – Stevelinck verzorgt een lezing over de toekomst van Europa. Professor Paul Schnabel ontvangt voor zijn grote verdiensten de Comeniusprijs. Het inhoudelijke programma wordt omlijst met tal van muzikale optredens. Solisten uit Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije vertolken composities uit hun vaderland.

Lezing professor Christiane Berkvens – Stevelinck
Europa ligt onder vuur en weet momenteel weinig enthousiasme los te maken onder haar inwoners. Christiane Berkvens – Stevelinck (1946) zal in haar lezing een heel ander perspectief laten zien. Europa doorstond door de eeuwen heen al tal van crises, maar zal ook nu weer overleven. De gedeelde culturele basis ligt daaraan ten grondslag. Er is meer dat ons verbindt, dan dat ons scheidt. Dat inzicht was opmerkelijk genoeg al aanwezig bij Comenius, hoewel hij zelf als gevolg van oorlogen en godsdienstrijd voortdurend op de vlucht was.
Tot vorig jaar was Christiane Berkvens verbonden aan de Universiteit van Nijmegen, waar zij de leerstoel ‘Europese cultuur’ bekleedde.

Comeniusprijs voor Paul Schnabel
De Comeniusprijs gaat dit jaar naar Paul Schnabel (1948), directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij wetenschap, onderwijs, cultuur en samenleving weet te verbinden. Ook slaagt hij er in om wetenschappelijke inzichten via publicaties, presentaties en interviews toegankelijk te maken voor een breed publiek.

De Comeniusprijs is een culturele prijs die wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die opmerkelijke inspanningen verricht in lijn met het gedachtegoed van Comenius. Vorig jaar ging de Comeniusprijs naar professor Robbert Dijkgraaf.

Aanmelding
Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar men moet zich wel tevoren aanmelden. Dat kunt u doen via de website Comeniusdag 2013 in het teken van Europa De jaarlijkse Comeniusdag ter viering van de geboortedag van Jan Amos Comenius (1592 – 1670) staat dit jaar in het teken van Europa. Op zaterdagmiddag 16 maart vindt in de Grote Kerk van Naarden een gevarieerd programma plaats. Professor Chrstiane Berkvens – Stevelinck verzorgt een lezing over de toekomst van Europa. Professor Paul Schnabel ontvangt voor zijn grote verdiensten de Comeniusprijs. Het inhoudelijke programma wordt omlijst met tal van muzikale optredens. Solisten uit Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije vertolken composities uit hun vaderland. Lezing professor Christiane Berkvens – Stevelinck Europa ligt onder vuur en weet momenteel weinig enthousiasme los te maken onder haar inwoners. Christiane Berkvens – Stevelinck (1946) zal in haar lezing een heel ander perspectief laten zien. Europa doorstond door de eeuwen heen al tal van crises, maar zal ook nu weer overleven. De gedeelde culturele basis ligt daaraan ten grondslag. Er is meer dat ons verbindt, dan dat ons scheidt. Dat inzicht was opmerkelijk genoeg al aanwezig bij Comenius, hoewel hij zelf als gevolg van oorlogen en godsdienstrijd voortdurend op de vlucht was. Tot vorig jaar was Christiane Berkvens verbonden aan de Universiteit van Nijmegen, waar zij de leerstoel ‘Europese cultuur’ bekleedde. Comeniusprijs voor Paul Schnabel De Comeniusprijs gaat dit jaar naar Paul Schnabel (1948), directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij wetenschap, onderwijs, cultuur en samenleving weet te verbinden. Ook slaagt hij er in om wetenschappelijke inzichten via publicaties, presentaties en interviews toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Comeniusprijs is een culturele prijs die wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die opmerkelijke inspanningen verricht in lijn met het gedachtegoed van Comenius. Vorig jaar ging de Comeniusprijs naar professor Robbert Dijkgraaf. Aanmelding Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar men moet zich wel tevoren aanmelden. Dat kunt u doen via de website www.comeniusmuseum.nl. .

De website van de NRTO maakt gebruik van cookies.   Meer informatie?   |   Bericht sluiten